Ulden bluse

Jeg er lidt ulden i kanten.

Det blev jeg i torsdags.

Fik, ud af det blå, simpelthen en uforklarlig stor lyst til strikning og ulden dullen, med noget hjemmelavet håndværk.

Du kender godt den rastløse indre opdukken følelse, at hvis du ikke indtager chips, kage eller cola lige nu, så bliver du mega utidig – og eventuelt lettere urimelig.

Eller hvis det klør, i f.eks. et mygstik – eller på ryggen, fordi din bluse er groft ulden og kradser, så forsvinder følelsen først, når du får kløkradset godt igennem.

Så, impulsivt, og åbenbart meget nødvendigt, fik jeg bestilt garn, opskrift og pinde. Med hurtig levering.

Det hastede jo gevaldigt, for såvel mit humør som min nye skabertrang udi ulden bæredygtighed. Tænker altid, om muligt klimavenligt – og på mig selv, ved indkøb.

Sidst jeg strikkede må være mere end 31 år siden.

Min mand siger, at han ihvertfald aldrig har set mig med et strikketøj, kun i – og uden en trevl…

Men jeg tænkte det er vel som at cykle. Når først lært, aldrig glemt.

Mine fingre er dog ældet med hele 3 årtier. Det havde jeg derimod ikke tænkt på.

Gigtplagede tommelfingre og svage håndled er måske ikke super optimale ved ulden strikkeri. Og nu erindrer jeg faktisk også, hvorfor jeg stoppede med strik-håndarbejde…

Nå, men et par ømme tomler og lidt svagbarnsled skal ikke forhindre mig i at udleve min nye hobby. Kan vel blot slå op med ret meget ro – og en pind ad gangen.

I min iver har jeg gennemtrevlet diverse blogs med gode masker og idéer.

Firmaet Önling kender jeg i forvejen. Jeg køber af og til tøj hos dem. De har en hjemmeside og en blog for strikkeglade. Både nybegyndere, lettere uldne i kanten og virkelige hardcore strikkere.

Wadils er en anden dansk strikkeside – og shop, med et udvalg af naturlige garn og opskrifter.

Er du ulden, flosset og måske, ligesom jeg, rusten i strikketeknik, eller vil slå op på nyt, så kig gode undervisnings-videoer på Englegarn.

Hvor du iøvrigt også kan bestille de mest fantastiske pindesæt. Jeg står på pinde for at få mit, der er lovet snart sendt.

På Facebook fandt jeg gruppen: Strikning – Vi elsker at strikke, der samarbejder med firmaet RITO.dk.

Her hjælper alle hinanden, med råd, vejledning og mønstre. Den side forventer jeg bliver garnnøglen til større forståelse, når projektet driller og jeg bliver stram i masken og opgivende.

3 uldsokker til snøren og et par uldne til fødderne

Uldne gaver

Da gemalen så boksen med uld spurgte han straks, om det kan bruges til fluer.

Han er en småskør fluefisker… Binder selv sine laksefluer i de mørke vinteraftner – og er altid på udkig efter godt brugbart materiale.

Jeg tilbød striks at strikke ham et par uldsokker… Det er navnet på en lakse-flue, for sådan nogle har skam navne.

Og ellers nogle fodfutteraler han har god anvendelse af, når han står med fødderne i waders, ude i det kolde strømmende lakseelve-vand.

Hø hø hø, sagde han. Fluerne klarer han selv, de er nemlig lavet af fjer…

Ellers foreslog jeg, at vi undtagelsesvis kan indføre julegaver i år. Og at han f.eks. kan ønske sig et styk stribet-strikket slips, i en kort version, hvis det skal nås…

Min søde gemal synes vi bare skal holde Jul som vi plejer – og ikke mindst som altid, springe julegaverne over.

Ulden teknik

Jeg har mistænksomt, næsten sikkert, pådraget mig en slags corona-kuller.

For udover ny-påhittet, om selvfremstilling af uld-beklædning, er jeg også overrasket begyndt selv at bage kager og gøre huset rent!

Hvem ved, måske ender det endda helt galt med, at jeg går i køkkenet og lyst-kokkerer. Det sidste vil tvivlsomt glæde husbonden…

Men uldne opskrifter og strikkoder dechifreres intenst pt.

Og pynt samt mærkater, er allerede optimistiskt indhentet til mærkning, af alle de mange uldtrøjer, der skal strikkes straks.

Ulden vintertøj er mit foretrukne. Jeg er en frossen-strikkepind og vild med lækker cashmere, merino og andet fint og ret dyrt uldent.

Jeg fårestiller mig derfor praktisk, at jeg eventuelt kan spare og strik-strække på tøjbudgettet, når ulden er hjemme-strukket.

Ulden i Island

Islandsk uld i vejkanten, sommeren 2013

Ulden nyttedyr

Fåret er et nyttedyr, og det ældste husdyr vi kender til. Får giver tøj på kroppen – og om nødvendigt, uldsmagende mad i maven.

Uld er ikke det værste køb i forhold til klimabetænksomhed. Men får er drøvtyggere og udleder luftgasser bagtil. Helt CO2-klima-neutralt er ulden derfor ikke.

Til gengæld er kunstige tekstiler produceret af olie, magen til den, der hentes op fra undergrunden og anvendes til benzin.

Det mest klimavenlige tøj du har, er det der allerede hænger i din garderobe. Og genbruger år efter år.

Vil du tænke bæredygtighed, klima og bevidst forbrug, så køb mindre, og kvalitet der holder længe. Og køb kun ved behov, reelt altså.

I EU køber vi faktisk overdrevent 40 procent mere tøj i dag, end vi gjorde for bare små 20 år siden.

Og 30 procent af det indkøbte, er ikke brugt indenfor det seneste år!

Det lyder da vildt, synes du ikke?

Så vil du ikke være kendt som familiens sorte får udi mode- og tekstil-overforbrug, skal du tænke Less Is More.

Fra 2025 skal vi EU-borgere smide kasseret tøj til genanvendelse. Teknologiske fremskridt gør snart og om lidt, at dit aflagte tøj, kan omdannes til nye modesmarte-stoffer.

Ulden strik

Genbrug smart

Egentlig, nu jeg efter-filosoferer, fik jeg vist den fikse uldne idé, da en af mine favorit-sweatre kom ud af vaskemaskinen, med et øv bøv utilsigtet gennemsigtigt til hud hul.

Jeg havde glemt vaskeposen, hvilket ikke er særligt smart, når den står på uldvask. Men den var uset røget ind, sammen med nogle af gemalens lange uldne.

Heldigvis var hul-placeringen så jeg, smartnok, kunne lappe og skjule med en fin silkestjerne jeg har gemt fra en gaveindpakning.

Havde hullet været midt på mavedellen eller rygstykket, så var trøjen ærgerligt blevet henvist til havearbejde eller klippet af til halsedisse. Måske endt som mave-varmer på gravbølle-bassen.

Men her opstod altså tanken, om selv at producere de dyre favoritter jeg stor-ynder at iklæde mig i den kolde tid. Fint skal det jo være.

Nå, nu har jeg vist strukket dette indlæg længe nok.

Jeg skal tilbage på pinden – og forsøge at holde masken. 

Strikker du? Er du også lettere ulden i kanten? Fåretrækker du geder?

 

8 replies
 1. Louise M
  Louise M siger:

  Ej hvor fedt du er begyndt at strikke det siges at være mindfuldt.

  Selvom jeg er født og opvokset på farmen i det nordjyske, så har ting som køkkentjans eller strikkepinde ikke fundet vej til mit hjerte. Til gengæld kunne jeg lappe min cykel

  Geder havde jeg som barn faktisk 4-5 stykker af på et tidspunkt men i dag nøjes jeg med mine fine kunstdyr. De skal bare støves af i ny og næ.

  Glædelig 3 søndag i advent✨

  Kh
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Jeg kan til gengæld, nok ikke, lappe cykel. Køkkentjansen deler vi. Og du foretrækker altså geder☀️God søndag i Odense.

   Kh fra Janet

   Svar
 2. alice
  alice siger:

  Kære Janet.

  Tillykke med dit nye tiltag, pas nu på dine hænder (led), jeg kender mange ældre, der ikke kan strikke mere, fordi det gør ondt i omtalte, det er de rigtig kede af. Spændende
  at høre om de første uldsokker til gemalen o.a.
  Da jeg var yngre(mange år siden), strikkede jeg et par flotte trøjer til mine 2 børn. Det
  var med mønster og farverne hvid/mørke og lyseblå, har stadig et billede af min pige i
  trøjen. Min mand var sponsor for et fodboldhold, her lykkedes jeg med at strikke en grøn målmandtrøje, det har jeg også et billede af.
  I dag forstår jeg ikke hvordan, jeg gjorde dengang? Hvis jeg kigger på en strikkeop-
  skrift i dag, har jeg allerede givet op, så ingen garner hos mig.

  Jeg ønsker dig held og lykke med dine forsøg. Du skal nok være tålmodig, det er så
  ikke lige det, jeg forbinder med dig efter alle de blogs indlæg, jeg læser fra dig?

  Rigtig god adventsdag med strikketøjet, gemalen og gravbøllebassen.
  Kærligst Alice.

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Har købt pinde og garn til 3 bluser, og tager den med ro. Må se om jeg når i mål, i løbet af 2021. Den ene bluse bliver nok en kortærmet sommersag☀️

   Kh fra Janet

   Svar
 3. Sanne
  Sanne siger:

  Hej Janet.
  Ja, jeg har også fået gang i strikkepindene. Dejligt og hyggeligt i disse tider, hvor vi er så meget hjemme. Jeg håber, du viser dine resultater frem, når du når så langt. Skøn blog du skriver, som jeg følger med stor fornøjelse hver uge.

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Tusind Tak for dine pæne ord. Det luner dejligt, ligesom uldgarnet. At blogge er jo en ret ensom affære, der alene bag skærmen. Ganske som coronaisolation og anden social afstandstagen, der er så nødvendig pt. Når og hvis bluserne bliver seværdige, kommer de sikkert på bloggen.☀️

   Kh fra Janet – og tak for du læser med

   Svar
 4. Lise/walkinrunout
  Lise/walkinrunout siger:

  ej what!
  Er det en epidemi eller hvad sker der… du er nemlig ikke den eneste – både jeg selv og flere i min omgangskreds er lige præcis samme sted ha ha – jeg havde egentlig tilskrevet det coronaen og det faktum, at vi ikke kunne holde de julefrokoster vi plejer og den slags… og måske er det det, men måske der det noget, som smitter – i hvert fald… det er super hyggeligt og jeg selv er der, hvor jeg håber, at det jeg tryller frem bliver pænere og pænere, jo mere jeg øver mig 😉

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.