Shop amok

Shop amok – Det er hvad jeg lige har gjort… Stik imod mine planer.

De går nemlig ud på at downsize og minimere forbruget, i alle henseender. Nu hvor jeg er blevet hjemmegående og lønløs, skal jeg ikke blot købe som før, men tværtimod få luget ud i alt det, der er for meget af, få overblik og kun handle nyt, når et reelt behov er til stede. Det er hvad jeg har aftalt med mig selv. Sådan nogenlunde. Du ved, Slow Fashion m.m.

Men denne uge har åbenbart været meget behovsfyldt. Eller, hvis sandheden skal frem, nok reelt trængtselsfyldt. Jeg har nemlig trængt. Trængt til at købe kager, taske, kjole, sko og bluse + brunch-cafébesøg og sushi-levering til Netfix-aften.

Når jeg analyserer mine shop amok og brunch perioder, så tegner der sig et tydeligt billede. Et billede af en moden kvinde, der går grassat i trang til – og behov for selvforkælelse, når gemalen er rejst på mandeferie eller forretningsrejse.

Nu er manden en del på forretningsrejser, så jeg har tit udfordringen i at stå imod. Noget jeg, som udgangspunkt, er veltrænet i – men altså har været ret slap med i denne uge. Måske fordi han blot har været hjemme i et par dage, den seneste måned.

Hvad er det, med den der shop amok?

Kender du til:

At trænge til noget ekstra lækkert, når du er alene hjemme?

Det øjebliks rus, der opleves ved at hænge en ny kjole ind i skabet?

At hygge sig med brunch inden shop amok?

Bestilling af TakeAway til dig selv, uagtet det kun vil tage 5 minutter på cykel at hente maden?

Hente en boks med din favoritis, og spise det hele selv?

At købe ny taske, fordi yndlingsmodellen er kommet i en ny farve?

I det hele taget at overforsøde livet ind- og udvortes, når du er græsenke, tuller solo rundt – og savner din livsledsager?

Lykkerusfølger

Du kan ikke købe lykke – Nej, men du kan købe lidt der minder om, ihvertfald for en lille tid. Jeg får et kick af min nye taske, dopaminen strømmer rundt i systemet og gør mig “høj”. Indtil det ebber ud – og jeg må på jagt efter det nye kickfix. Hvis altså ikke manden er kommet retur – og gør mig lykkelig.

Jeg er nødt til at gå på afvænning. Både mht. indtagelse af formiddagskalorier og den der lynhurtige finger-øvelse med kreditkortet. Maven buler ud – og det samme gør garderobeskabet. Har også fået slidgigt i venstre pegefinger grundet tasteoverarbejde. Ikke alle terminaler er kontaktløse.

Trøster mig med, at jeg hjælper til at holde hjulene i gang. Jeg støtter caféerne og butikkerne i lokalområdet, i stedet for at sidde hjemme og shoppe på nettet. Det er nemlig katastrofalt, hvis du er butiksejer og skal have halet hjem til husleje og indtægt, når kunderne går hjem og køber ind fra Kina. Det har jeg haft en lang snak med min flinke skopusher om. Netkøb = Butiksdød. Vil du bevare butikkerne i gademiljøet, så “shop amok” hos dem.

Adfærd

Dyrehandleren har jeg også frekventeret. Gravbøllebassen har fået nyt legetøj og tyggeben. Den lykke, det gør hos vuffen er helt ubeskrivelig. Euforien overstråler næsten min og er et tydeligt bevis på, hvordan lidt nyt habengut aktiverer hjernens kemiske processer i pandelapperne. Hunden sover så lige et par timer efter glædesrusen, hvor jeg derimod udtænker nye café- og butiksbesøg! Det burde jeg måske sove på – og tage ved lære af.

Gemalen kan jeg ikke bede om ikke at rejse, men måske burde jeg blive bedre til, indimellem at tage shop amok-abstinenserne med nogle gratisfornøjelser.

Gratis lykkekick

Vovsen er lykkelig for lange gåture – og det er jeg faktisk også, så… flere gåture. Et par ekstra besøg i pilatesstudiet, det er godt nok ikke gratis, men klippekortet er købt. Og jeg er altid megaglad og lykkelig når strabadserne er overstået.

Blive i domicilet, smække benene op og læse en god bog fra reolen – eller evt. kigge efter interessante blogs jeg kan følge😉.

Tage på svampejagt i skoven. Det er altid en blanding af skræk og lykke – Er alt i kurven spiseligt?

Udnytte mine, allerede betalte, årskort til Tivoli og Glyptoteket noget mere. Visse dage er gratis på flere muséer.

Træne mig op til at vinterbade…. Tænker det vil tage mig en hel dag at få varmen bagefter. Den vil jeg tilbringe tænderklaprende, og lykkelig for at have overlevet, foran ilden herhjemme = Ingen indkøb.

Min mand er først retur igen om yderligere en uge! Hvilket betyder, at jeg skal stå distancen 8 dage til!

Her du et godt råd til een med lykkeruskicks-abstinenser?

 

Follow my blog with Bloglovin

 

6 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Hej Janet
  Ind i mellem har vi altså bare brug for at forkæle os selv lidt ekstra. Nogen gange kan jeg også godt gå lidt shop amok og andre gange består i min selvforkælelse i at gøre nogen gode ting for mig selv som klangmeditation eller massage.
  Og ved du hvad jeg har altså ingen dårlig samvittighed (eller i hvert fald ikke ret meget)
  For når vi gør go’e ting for os selv, så giver det os det overskud, der gør at vi har overskud og energi til at gøre noget godt for andre. Sådan har jeg det i hvert fald
  Så shop du bare amok i ny og næ. Så kan du jo altid aflevere en sæk tøj (som du ikke bruger) til genbrug en anden dag.
  God søndag til dig
  Kh
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Min dårlige samvittighed går også hurtigt over, holder jo hjulene i gangOg vi skal huske at være gode ved os selv.
   Kh fra Janet

   Svar
 2. Vejen til Birkin/Annette
  Vejen til Birkin/Annette siger:

  Jeg synes nogen gange det kan være svært at sætte sig noget for. Fx. Tænker jeg en gang imellem, ingen sukker denne uge, hvilke bevirker jeg nærmest går helt amok i en slikbutik. Så det jeg ikke må, det vil jeg bare have. Nok lidt det samme du har med dit shopperi. Jeg kender glæder ved at shoppe alt for godt, det føles bare så dejligt men jeg har altså indført at når jeg ser noget så tænker jeg over det, og hvis jeg efter 2 dage fortsat gerne vil have det, så kan jeg overveje det igen.
  Men som Louise skriver, lidt selvforkælelse må man gerne en gang imellem 🙂
  /Annette

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Hihi – Jeg har til gengæld været sukkerfri hele ugen. Skræmmende hvor godt kroppen får det uden det søde produkt.

   Kh fra Janet

   Svar
 3. vibeke
  vibeke siger:

  Hej Janet

  Genkender så meget den følelse af lykke, kriblen i fingrene, når der ikke har været shoppet amok længe 🙂

  Det, som dog har hjulpet mig er, at blive selvstænding med eget firma 🙂 og at have en ugentlig dag, som sælger i en tøjbutik.
  Så får jeg ligesom shoppet med øjnene, for pengene og behovet er der ikke længere, som selvstænding til at gå amok.

  Jeg siger også til mig selv “kan jeg virkelig ikke leve uden denne helt vidunderlige kjole etc.” ? hvis ikke giver jeg det to dage og så køber jeg den (medmindre det er den sidste :-))))

  Knus Vibeke

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Rigtig god idé at liiige vente en eller to dage, før den ryger i posen. Måske jeg også skulle prøve at “glemme” kreditkortet hjemme.

   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.