Janet 1 Retoucheret

6 år – 1. klasse

I en tid, hvor enhver efterhånden er retoucheret all over, til alle tider, har det nu ramt de sagesløse børn på skolefotoet.

Op mod 50 procent af forældrene ønsker, at poderne bliver retoucheret og redigeret til perfekte, tilpasset et urealistisk perfekthedsideal, vidundere.

Det er godt nok mange, der ikke kan holde ud at se på deres eget afkom og underkender husstandens små, åbenbart uperfekte, guldklumper.

Jeg finder det skræmmende og trist, at vi oplever denne perfekthedskultur snart sagt allevegne. Virkeligheden er åbenbart ikke god nok, flere forældre vil ihvertfald gerne have en anden virkelighed.

Medierne har den seneste tid, heldigvis, været fyldt med forargede indlæg, opråb til forældre om at stoppe og diverse udtalelser fra sociologer, psykologer og andre eksperter udi levevis, vedrørende denne mærkelige trend.

Glansbilleder

Hvad foregår der egentlig? Skal Instagram og Facebooks glansbilledeverden, projiceres over på børnene i en tidlig alder?

Som om, det ikke bliver svært nok senere at leve op til de overkrav, de unge mennesker går rundt og stiller til sig selv.

De sociale medier flyder med Ken- og Barbieudgaver iført lydefri teint, tatoverede øjenbryn og volumniøse øjenvipper. Numse- og brystforstørrelser er in. Andemund og trutlæber et must. Vaskebræt, skarp kæbelinje og store biceps idealet.

Besidder du, af en eller anden sjælden og genetisk ukendt årsag, ikke fra naturens side ovenstående attributter – eller har tegnebogen ikke været luftet hos plastikkirurgen, så fortvivl ikke.

Foto’s kan redigeres gennem diverse app’s, filtre og retoucherings-programmer og fremstille et utopia, hvor alle ser “smukke” og overvejende helt ens ud –  og fører sig frem i det såkaldte “perfekte liv”.

Selvværdet kan hurtigt få et dyk, hvis barnet (og forældrene) sammenligner sig med disse urealistiske fotografiske fremstillinger.

Og nu bliver barndommens bumser, misfarvede mælketænder, plastre, snotnæser og buttethed altså fjernet. Stakkels unger, der ikke bliver anerkendt af deres forældre –  men skal finjusteres og shines up, i stræben efter samme udtryk, som ses afspejlet i det superoptimale fantasy social-media-univers.

Eller er afkommet så “uheldig” at ligne een selv…… før filtrering til Wonder Woman eller Superman og ren fiktion?

Kan der ikke lovgives om tvungen digital detox i perioder? Så alle kan slappe af og få perspektiv og realitetssans tilbage.(Livsmoden uretoucheret blog undtaget selvfølgelig, hihi).

Skolefoto’et er et øjebliksbillede. Kunne det ikke fredes – og vise den af og til skøre, skæve og virkelige verden, i stedet for en perfekt og kunstigskabt fuldkommenhed, som ingen af os lever op til in real life – og heller ikke behøver. Vi er nemlig gode nok som vi er.

Janet retoucheret

11 år – 6. klasse

Uredigerede

Mine skolefoto er uredigerede, og nok ikke særlige “perfekte”, efter den skala, som ca. halvdelen af nutidens forældre anvender.  Derimod er det er jo dokudrama fra netop den dag og periode i min barndom. Manglende tænder, stritører, surmulen og skrammer hørte til.

Min lillebror har et skolefoto, hvor han poserer med et kæmpe stort blåt øje og så er der dem, hvor tænderne er en udtalt mangelvare. Egentlig tror jeg slet ikke, at der findes et skolefoto af min bror uden en skramme, flænge eller forbinding. Han var en vildbasse og altid forrest i køen, når det blev korporligt. Det ville være helt forkert, at han på fotografierne fremstod som andet, end den frække slagsbror og ballademager han var som knægt.

Virkeligheden

Jeg har flere foto’s fra 60’erne, hvor mine knæ er plastrede til med forbindinger. Det var da rulleskøjter og løbehjul var mine foretrukne aktivitetsredskaber.

Min mor har, nu i over 50 år, grinet sig til mavepine over eet specielt foto, hvor jeg sidder i en meget fin gul strutkjole med kæmpe, hvide og lettere blodgennemvædede gazeforbindinger på knæene. Resten af familien optræder ligeledes på fotografiet, men det eneste der lægges mærke til, er mine stankelben med de enormt fotogene knæ.

Et af familiens yngre medlemmer optræder, på samtlige foto af hende som førskolebarn, med et kæmpevræl og tåregrimmet ansigt, for sådan så hun ud, i de år. Det kom ikke på tale, at ikke få taget det årlige gruppebillede af hende sammen med de to søskende. Så jeg har flere, ret pragtfulde, foto´s af tre børn, hvor de to af dem smiler anstrengt og prøver at ignorere skrigeballonen ude på fløjen.

Ingen har talt om – eller tænkt tanken, at de fotografier skulle redigeres eller gemmes væk. Tværtimod, vi synes allesammen, at de er skægge, søde og fjollede.

Og i virkelig dårlig color- og papirkvalitet, men intet var jo helt som i dag, dengang – Næh, vi (over)levede i en rå og barsk virkelighed, fremstillet ren naturel, totalt uden retouchering.

Retoucheret

1 år – Her kunne der have været fjernet skrammer på stolen, lagt strithår ind og hvad med nogle flere tænder…

Janet retoucheret lige

5 år – En barmhjertig fotograf kunne have slettet knold, stritører, hårtotter og fyldt lidt ud med fortænder…

Retoucheret

59 år – God belysning og fuldt tandsæt

Næsten uredigeret

Jeg fik lige kigget på min egen header her på bloggen – og portrætfoto’et fra fotostudiet, hihi.

Der er lidt mere makeup på end jeg sædvanligvis anvender, ligesom optimal belysning og blænde samt en topprofessionel fotografs bud, på en gråhåret livsmoden blogger.

Heldigvis er jeg ovre bumseperioden, fortænderne er vokset ud og ørerne er gemt bag håret. I min alder er det rynker, løs hud og deller der bliver retoucheret glat og stramt.

Det er ikke noget jeg lider voldsomt af og derfor ikke har opfattet som retoucherbart, endnu. Venter til når det dukker op på et tidspunkt, så må jeg dér tage stilling til, om læserne eventuelt kan klare mit aldrende real life udseende.

Satser på, at mine tænder holder livet ud, så de vedbliver ihvertfald at fremstå helt ægte og uretoucheret. Ellers kan jeg jo f.eks, også blot holde min mund lukket.

 

Synes du, at det er OK, at skolefoto bliver retoucheret all over?

Er det helt fint at redigere børns udseende på foto’s?

Er selv faldet i beauty-fælden, dog uden at være fantasy retoucheret, her

 

3 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Hej Janet

  Jeg er helt enig med dig; skole fotoer skal da ikke redigeres. Hvad er det for noget at lære børnene? At de ikke er gode/pæne nok som de er. Så det bliver et stort nej tak til retouchering herfra. Og nok også en god reminder til os alle i de her ‘se mit perfekte SOME liv’ tider at mange deler vores gl. skolefotos.

  Og tror da lige jeg vil bruge lidt af søndagen på at finde gamle foto albums frem og tage a trip down memory lane og se på gamle fotos

  God søndag til dig☀️
  Knuz
  Louise

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.