På godt jysk… I kender alle en jyde, ik’? Du ved, sådan en person med sjov dialekt, dræven udtale, lim i lommen og anhængertræk på vognen.

Måske er du selv fra Jylland?  Så skal jeg lige passe på – eller måske skal du springe dette indlæg over.

Jyder og Kjøvenhavnere

Min mand og svigerfamilie er fra Djursland, min bror har i en menneskealder boet i Nordjylland og mit ene sæt bedsteforældre kom fra hhv. Midt- og Sønderjylland, så jeg har hørt masser af forskellige jyske dialekter gennem tiden.

Ikke, at det har gjort det nemmere at forstå, men hørelsen er dog lidt trænet udi diverse danske sprogarter.

Min mand taler ikke jysk – Han har boet for længe på Sjælland. Det eneste der røber de jyske aner, er det stød på første stavelse, hvormed en jyde udtaler lørdag og hammer. Og han fryser fødderne og fingrene – ikke om dem.

Det er sjovt med dialekter. Selv i et lille land som Danmark, taler vi 32 forskellige folkemål. Jeg ved ikke hvor mange de taler i Jylland.

Det er ikke kun sproget, der er morsomt – Næh jokes og fordomme er der masser af mellem jyder og de der kjøvenhavnere. Alle der bor øst for Storebælt er nemlig kjøvenhavnere, selvom du kommer fra Hillerød eller Næstved.

Æ familie

Ved hvert eneste besøg hos den jyske svigerfamilie, har jeg fået gåden:

Hvilke ænder må man jage hele året?

Jeg kigger med store øjne og trækker på skuldrene, Øhh… (Vil jo ikke tage fornøjelsen fra dem).

Svar: Sjællændere…. Masser af grin og klasken på lår.

Tænker det blot er en tradition – ellers har jyder altså en meget kort hukommelse.

Jyden hun er stærk og sej

Denne weekend har svigermor været på besøg. En gæv og meget arbejdsom jyde fra Kronjylland – med accenten i behold.

Når hun går i sving, så er det svært at følge med. Her kommer mutter med malerkost og spand. Vi har regnet ud, at hun har malet over 4 km panelbrædder i vores fiskehytte i Sverige.

Hun har også lagt flisegulv i bryggerset, fældet træer og buske samt malet “sit” loftsværelse i Sverige. Det blev gjort med så stor en iver og ekstra håndkraft, at vi måtte have fat i lægevagten.

Svigermor kunne ikke løfte armene på grund af et par skråvægge, der havde overanstrengt rygmusklerne.

Den aften sad en meget stille svigermor og fik hjælp med at spise mad. Den stærke jyde kunne ikke selv løfte gaflen op til munden. Det betød i øvrigt også, at besøget kom til at strække sig over en uge til.

Påklædning, spisning og diverse var helt og aldeles umuligt på egen hånd. Straks der var bedring, tog hun toget hjem til Jylland igen. Der ventede jo hus og have.

På forkant

Min svigermor har altid været på forkant og meget klimavenlig, med hensyn til madspild. Det eksisterer ikke i hendes husholdning – eller når hun er på besøg hos os.

Alt til overs kommer i fryseren eller gemmes til dagen efter. Det kan hun lige spise til frokost.

Ofte er vi ude til frokost, men så kan hun blot spise det til aften. Der er menuen nu alligevel tit lidt mere lækker, end resterne fra dagen før, så ryger det i fryseren, hvis ikke jeg har nået at få sneget de to blomkålsbuketter, kyllingeskroget og de 3 ærter ud af køleskabet og kasseret det.

Rejsefælle

Svigermor og jeg har rejst en del sammen. Flere storbyer, et par badeferier og et Nilkrydstogt er det blevet til i årenes løb. Herlige og sjove ferier.

Sådan en jyde er rar at have med. Der er smil og hanken op i kufferter, alt det praktiske bliver huj hej løst og så er vi videre.

Efter en operation tog jeg til Mallorca på rekreation, medbringende svigermor.

Jeg måtte ikke rigtig noget, hverken løfte eller anstrenge mig. Så i 8 dage rendte svigermor lidt bagved med alle pakkenellikerne – og jeg førte mig frem som en anden dronning af Saba – Til stor moro for hotellets ansatte og gæster.

God forretning

I Aswan kunne jeg i øvrigt have fået 4 kameler og noget guld for hende. Det var tæt på, hun syntes nemlig den interesserede køber var en yderst flot og spændende herre.

Det holdt hårdt, jeg måtte modforhandle af 2 omgange, men jeg fik hende heldigvis med hjem igen.

Hun snakker stadig om oplevelsen og den gode forretning, vi kunne have gjort. Det kan jyder nemlig godt lide. På godt jysk: En gue´ forretning ska’ man æ la’ gå fra sæ.

Nordvestjysk

For mange år siden, havde jeg nogle gæve kvinder fra det Nordvestjyske på kursus.

Afslutningsvis stod den på seværdigheder i Kjøvenhavnstrup – og derefter shopping på Strøget. Det fik vi overstået, og ville til sidst runde af med drinks et listigt sted.

Dog var der ET stort ønske tilbage fra een af kvinderne. Hun ville så gerne se en STUR forretning, nu hun var på Djævleøen.

Vi havde været i Magasin, så jeg slæbte dem til Illum. Behørigt imponeret gjorde vi tilløb til at få slukket tørsten, men hun ville nu stadigvæk godt lige se en STUR forretning.

Jeg måtte fortælle, at jeg ikke kunne finde en der var større – og spurgte ind til, hvad hun specielt havde i tankerne, med hensyn til en stor forretning? Jo altså, hun ville bare SÅ gerne se en STUR forretning.

Hun forklarede, at hun var uddannet frisør – tidligere havde arbejdet som sådan – og hun havde bare altid ønsket at se sådan en salon…. En af de der STUHR frisørforretninger, dem havde de ikke oppe i det Nordvestjyske.

På godt jysk

Her gik jeg og troede, at jeg ”forstod jysk” 😆. Det fik vi godt nok grinet rigtig meget af.

Faktisk blev det morsommere og morsommere som indtaget af drinks voksede. Kender du det? Grineflip på grineflip, mascara ned ad kinderne – og en masse sprogfjollerier.

Herligt med besøg fra det jyske – også når det er svigermor.

 

4 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.