Er du klimabetænksom, bæredygtig og tænker du mode med omtanke, når du shopper beklædning?

I sidste uge tog jeg en rundtur til flere modetøjsbutikker i hhv. København og Kgs. Lyngby. Det gjorde jeg for at forhøre mig om, hvad der rør sig i moden med hensyn til bæredygtighed og indkøb af brands, der tænker i økologi og fair trade mv.

Vintage

På Instagram er jeg faldet over de smukke fotos fra Vintagebutikken Audrey Vintage – og da vintage er lig med genbrug, så taler vi her om mode med omtanke. Butikken var derfor på min liste over steder, jeg lige ville kigge indenfor hos.

Jeg siger dig, jeg faldt totalt pladask for det univers der udspiller sig i den fantastiske, feminine og smukt indrettet specialshop. Du træder nærmest ind i en Hollywood-divas Walk in Closet fra 50’erne.

Her hænger kreationer i en kvalitet så lækker, gennemført og holdbar, som du sjældent ser fremstillet nu til dags.

Alt bliver håndplukket og hentet hjem fra Frankrig af indehaveren selv. Hun brænder for kvalitetstøj – og præsenterer det hele i smukke tableauer.

Dengang, i 50’erne og 60’erne, tænkte producenterne vist ikke på klimaet, men de fabrikerede derimod kvalitet og langtidsholdbart.

Jeg har aldrig købt brugt tøj eller interesseret mig for vintage.

Min overdrevne “bakterie OCD” har et eller andet med andres hudceller og lugte. Selvom jeg godt ved, at tøjet er rent! Alligevel holdt det hårdt at holde sig fra de mange flotte kjoler og bluser, men jeg stod imod. Denne gang…..

Kreditkortet blev dog luftet. Jeg faldt nemlig for de fineste små ørenringe m/clips. Dem skal min mor have. Hun er vist snart den eneste i Danmark, der ikke har hul i ørerne og derfor næsten umulig at finde ørepynt til.

Fandt en håndlavet broche til mig selv, lidt sjov og speciel, den kunne jeg heller ikke modstå.

Kig forbi Hyskenstræde, hvis du er på Strøget i City. Om et par uger kan du endda sidde og suge det hele ind, med en varm kop kaffe eller the og lidt sødt til ganen.

Jeg skal ihvertfald forbi igen – og vil lade hudcellefobien blive hjemme.

Audrey Vintage, København

Klimabevidst

Droppede derefter ind hos Nørgaard på Strøget.

Firmaet går ind for det de kalder “A Human Fashion”. Det betyder bl.a., at siden juni 2019 har de været CO2-positive. Det er sket ved indkøb af klimakvoter fra projekter i udviklingslande.

Deres velkendte rib T-shirt og toppe bliver nu produceret i økologisk og bæredygtig bomuld – og uld. Ellers har de rigtig mange klæder i genbrugsmaterialer – og strik fremstillet i Danmark.

På deres hjemmeside kan du let finde en oversigt med de mange bæredygtige tekstiler, som butikken efterhånden har. De er kategoriseret for sig selv. Ret brugervenligt.

Mads Nørgaard, København

Mere betænksom mode

Det myldrer frem med brands der tænker mode med omtanke.

Jeg fik, i min søgen, f. eks. googlet omkring 20 danske brands, der tænker, mere eller mindre i klima. Det er positivt på alle måder. Det handler nemlig også om vilkårene for de mennesker, der arbejder med selve fremstillingen af tøjet.

Måske kan du huske, at DR i 2011 sendte en serie der hed: Blod, sved og T-shirt. Udsendelsen var optaget i Indien og viste de frygtelige forhold, som arbejderne i tøjindustrien der, arbejder/arbejdede under.

Bæredygtig er det nye sort, men fås også i andre farver.

For et par år siden, var bæredygtigt lig med naturfarvet stift hør og bomuld, der ofte kradsede. Nu kan du få de lækreste farver, snit og materialer i certificeret tekstiler. Eller købe vintage – og dermed genbruge.

I min favoritbutik her i Kgs. Lyngby, OTTO´S, fortæller de, at der helt klart er en større efterspørgsel og opmærksomhed på bæredygtighed. De oplever, at det er en blanding af både unge og os mere livsmodne, der har fokus på klima og stillingtagen til, hvad der skal hænge i klædeskabet.

Vi fik en hyggelig snak om genbrug af bl.a. vand, plastik, tekstiler og træ i tøjindustrien. Mulighederne er nemlig mange og ret spændende. Mere om det en anden gang.

Når kunderne interesserer sig for det, så gør butikkerne også – og dermed producenterne – og designerne. Vil du være med til at forandre, skal du som forbruger blive ved med at spørge, efterspørge og meget gerne købe det mest klimavenlige.

Jeg holder altid øje med OTTO´S udbud af klimabetænksomme brands – vist lidt for tit, ifølge min gemal. Vi planlægger nemlig pt. nyt skabsarrangement til garderoben, fordi det kniber en del med pladsen.

Anden omtanke

Ny broche

Hos mærket Marlene Birger kan du leje tøj til festen. I stedet for at købe et nyt og dyrt stykke tøj, som du alligevel sjældent bruger, er det da genialt genbrug. Hvis man altså kan overvinde sin imaginære hudcelleintolerance. Du ved godt, at et menneske taber 40.000 hudceller, i minuttet, ik´?

I en anden modebutik fik jeg en snak om økonomi, emballage, transport og poser ifht. klima. F.eks. udleverer butikken en pose lavet af træ til kunden, helt gratis. Den koster butikken 4 kroner. I supermarkeder og nogle sportskæder f.eks. skal/kan du købe en plastikpose. Det er et emne, der kan fylde et helt indlæg på et andet tidspunkt.

Forbyder regeringen mon snart plastikposer?

Tager du indkøbspose med hjemmefra?

Mode med omtanke

Er du begyndt at tænke på, hvor dit tøj kommer fra, hvad det er lavet af og hvordan det er produceret?

 

4 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Kære Janet
  Spændende ide med at opsøge forskellige butikker og spørge ind til deres fokus på klima og bæredygtighed. Det er jo også en måde at sætte fokus på disse vigtige emner – som forbruger.
  Tanken med tøj genbrug giver som udgangspunkt rigtig god mening – ingen tvivl om det
  MEN jeg er helt med dig mht hudcellefobien så jeg har heller ikke forsøgt mig ud i at købe genbrugstøjmen det ligger da og roder i baghovedet på mig. Så måske en dag jeg lige pludselig kaster mig ud i det!
  Kh
  din også ‘hudcelle ocd’ ramte bloggerkollega‍♀️

  Svar
 2. Vejen til Birkin
  Vejen til Birkin siger:

  Godt indlæg, jeg anser det også uhyre vigtigt at tænke bæredygtigt når jeg køber tøj.
  At købe 100% bæredygtigt er svært, det er bestemt langt fra alle butikker der har det. Jeg prøver at anskue det på en lidt anden måde. Jeg er begyndt i endnu højere grad at tænke over, hvorvidt jeg egentlig virkelig har brug for det nye tøj, og ikke mindst hvor mange gange tror jeg, at jeg vil have det på. Altså at købe klassiske ting, som gør at jeg ikke skal smide så meget ud.
  Jeg har ganske lidt genbrug/vintage i mit klædeskab. Det er ikke fordi jeg som sådan har noget i mod det, men har bare ikke fundet noget. Når jeg shopper er det primært på nettet og vintage tøj skal bare prøves på, og det skal mærkes om den nu er i den kvalitet man vil købe.

  Plastik – Jeg har altid indkøbsposer med når jeg handler ind, og faktisk også et stofnet bare sådan til daglig. Men jeg er faktisk ikke så plastik forskrækket mere. Alt der produceres for meget er jeg helt enig i, men jeg sørger for at de plastik poser jeg har, kommer de rigtige steder hen på genbrugspladsen, så de kan genbruges.
  /Annette

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Jeg går også ind for slow fashion, er begyndt at øve mig kraftigt på detNetkøb går jeg udenom, ellers forsvinder butikkerne fra vores byer, det bliver trist.
   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.