Egne taender

Er det dine egne tænder…?

Det spørgsmål fik jeg af en yngre kvinde, her for nylig.

Jeg begyndte straks at grine og syntes det var hylende morsomt. Indtil jeg opdagede, at det slet ikke var for sjov, at jeg blev spurgt.

Hendes spørgsmål var oprigtigt og ikke en joke. Hun kiggede derfor forbavset på mit storgrinende tændervisende ansigt – og smilede undskyldende, det var måske nok for privat et spørgsmål…

Næh, det var OK – Jeg fik hende overbevist om, at tænderne er heltægtenaturlige. Hvilket jeg selvfølgelig er enormt glad for, i min alder. For det var egentlig det, der undrede hende. At jeg i min modne alder, stadig havde egne tænder.

Kvinden kommer, oprindeligt, fra et land i Balkanregionen. Et land, hvor skoletandpleje, flourskylning og sunde mundhygiejniske opvækst- og levevilkår er en by i Rusland… og altså også visse steder, i det tidligere Jugoslavien.

Permanente tænder

Mangel på tænder, havde nok heltsikkert fået mig til installation af kroner, til overdrevne mange valtutakroner. Alternativt, hvis pengepungen ikke rakte, så ville investereringen være foretaget i gebisproteser.

Men på mig er alt, lige fra hår, ører, bryn, næse og dobbelthage til negle, hofter, knæ og andet, der sidder, vokser og hænger på min krop, fuldstændigt ægte uforfalsket livsmodent.

Og var der eventuelt foretaget et par justeringer, indsprøjtninger eller reservedelsanlæg, var det vel strengt taget også mine egne. Blot integreret.

Jeg omtalte episoden for et par veninder – hvilket medførte en længere passiar omkring udseende, aldring, rynker og diverse udglattende og opstrammende justeringer. Og ikke mindst, hvorfor vi eventuelt føler behov, for diverse indgreb og fillers.

For nu til dags, er det blevet mainstream at få hud og ekstremiteter købsrettet til, glattet ud eller overflødighedsfjernet.

Glemt var alt om tænder, briller, høreapparater, knæskaller og hofteskåle, som vi anser for hjælpemidler – og vigtige for et godt og aktivt livsmodent liv.

På linje kan tilføjes indlagte ører, korrigeret underbid og andre uregelmæssigheder, der tiltrækker mobbere – samt opretning af skæve næsevægge, der forårsager søvnapnøtisk snorkeri – og desværre langt fra, foretaget på alle behøvende.

smil og taender

En tand for meget

Jeg er personligt ikke, endnu, til botox, polering og kunstigt look, og kan ind imellem godt fundere over, om det bliver normalen, så vi stadig au naturale og ukorrigerede, er dem, der kommer til at se lettere unormale ud…

Nu er det heldigvis folks helt egen sag at få kosmetiske behandlinger. Der er bare en hårfin balance for, hvornår det netop er forfinet naturligtlignende og til, at indgrebene radikalændrer udseendet, så vedkommende pludselig ligner en karikeret udgave af sig selv.

F.eks. kvinder, med injektionspumpet læber, der skygger for både byste, mave og tæer.

Og der, hvor retoucheringen fjerner al mimik, alder og levet liv og det er overtydeligt, at her er tale om fyldninger alle vegne – og ikke kun i tænderne.

Det synes jeg er megasynd og har også svært ved at forestille mig, egentlig var hensigten med behandlingen. Jeg kan selvfølgelig være fuldstændig galt afmarcheret – og håber så, at personen er superduperglad for resultatet.

Her i 2020 er det, utroligt nok, stadig kvinders lod, at udseendet spiller en langt større rolle, end hos det modsatte køn.

Måske er den fokus på udseendet årsagen til mange kvinders evige kamp, for det der såkaldte “perfekte” look.

Hvor kommer det pres egentligt fra?

Og hvorfor har mange behov for at se yngre ud – og hvorfor skal vi hele tiden bedømmes på udseendet?

Tændte mig

“Du ser godt ud af din alder”. “Du holder dig godt”.

Disse komplimenter får jeg af og til, og selvom de er smigrende og sagt i en god mening, så kan de faktisk irritere mig lidt.

For i forhold til hvad? Hvorfor er det så vigtigt, i forhold til min alder?

Betydende, at jeg ikke skal se ud som en kvinde på 60? Hvad er der galt i det?

Og hvordan ser en 60-årig egentlig ud? Og en i hvilken alder som helst? Det er jo ret individuelt, da gener såvel som livsstil, har stor indflydelse.

Jeg glemmer aldrig følelsen jeg oplevede, da jeg fik min allerbedste kompliment nogensinde, nemlig :

“Du er virkelig et godt menneske”.

Det gjorde mig SÅ glad, stolt, lykkelig og berusede boostede min selvtillid enormt.

Komplimenten kom heldigvis til mig i ruder konges tid – og fra en person jeg sætter meget højt. Siden har jeg derfor båret udsagnet med mig, husker altid på det – og prøver så vidt muligt at leve op til det, i min bedsteudgave og hverdagen.

Et godt menneske, er det rart at føle sig som – og fremfor alt, prøve at leve op til at være. Det har betydet multimange gange mere for mig, end at få et “du ser godt ud”. Selvom det ene selvfølgelig ikke udelukker det andet…

Men gerninger kunne godt være mere i fokus, komplimenteret og beundret, end udseendet. Der som bekendt, kan bedrage.

taender og agurker

Tænder på

Er der overhovedet nogen, der kan sige sig helt fri for at ligge under for en vis portion forfængelighed, kropsidealer og kultur. Næh, nok ikke rigtigt.

De fleste gør jo et eller andet, mere eller mindre drastisk, selv eller selvbetalt.

Vi smører os med lækre optimaltlovende anticremer, plukker bryn, skraber og trimmer os her og der + andre steder. Jeg er heldigtsluppet for øget hårvækst i ører og næse, men barberer mig, automatisk uden betænkning, under armene.

Vi anvender parfume, læbestift og mascara, jaderuller huden, får påsat extensions, kunstige negle, øjenvipper og jeg skal gi’ dig. Mulighederne er efterhånden blevet uendelige.

Faldt selv, en kort periode, i lashliftfælden. (Læs evt. En øjenåbner).

Du kan også anskaffe klæder med “tommycontrol”, eller bruge “lifupbra” til de sydpåhængende attributter – og iføre dig alskens delleindstramning under beklædningen, hvis taljen absolut behøver genskabt.

I det hele taget er der mange genveje og muligheder, også uden snittekniv eller injektioner, hvis du er nåleræd.

Selv prøvedyrker jeg pt. ansigtsyoga, der lover næstenfjernelse af bekymringsrynker mv. Forestiller mig dog hverken, at stritører og løs halshud forsvinder, men øvelserne er gode og letter på kæbespændinger og nakkesmerter.

Og så har jeg erfaret, at købtdyrket agurker er yderst effektive, ved hævede og overtrætte øjenomgivelser.

Tænder i alle aldre

Igennem hele historien, har mennesket stræbt efter et skiftende og svært opnåeligt skønhedsideal. Og idealet hænger, den dag i dag, stadig sammen med en forestilling om succes, overskud og lykke.

Cleopatra badede i gedemælk og antikkens japanske geishaer smurte nattergaleklatter i ansigtet, for hudens skyld. Pygmæer spidsfiler tænder. Asiater får opereret øjenlågsfold og snart alle lader sig fillefylde og tatoveringsdekorere.

Venindernes og min snak førte selvfølgelig til, at vi er overens om, at vi ikke skal kritisere hinandens udseende.

Og, at et drastiskkosmetisk ændring, bør foretages af de rigtige årsager, ikke grundet et samfundsondt kulturelt pres, der uretfærdigt, baserer et menneskes værdi på udseendet.

Dit udseende er helt din egen sag og ikke andres.

Og elsker du dine rynker, så flash dem. Gør de dig trist, så fjern dem.

Det ene er ikke mere rigtigt end det andet.

Vigtigst er: Gør dét, der gør dig glad i låget.

Selv har jeg ikke påtænkt plastikfyldninger eller kirurgi i nærmeste fremtid –  Og jeg er faktisk ret glad for mine helt egne emaljetænder.

Har du kunstige tænder? Bruger du gerne botox? Overvejer du en kropskorrigering?

 

2 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Et par enkelte tandkroner er det blevet til her men ellers har jeg endnu ikke haft gang i større kosmetiske indgreb.
  Tænker jeg lige skal prøve den med agurkeskiverne

  Kh
  Louise

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.