Klima her og der

Klima mig her og der og allevegne. Jeg har netop indgået en klimaaftale med mig selv – via Danmarks Naturfredningsforening.

Jeg modtog en guide og vejledning udi bæredygtig og klimaklog levevis, samt muligheden for at lave en aftale, hvor jeg lover at tage mig (og husholdningen) sammen, inden for nogle overskuelige klimapåvirkelige områder.

Jeg er heldig og har ingen klimakterieproblemer, har derfor kastet mit overskud og bekymringer på klimaet. Et klima der også sveder og drypper ukontrollerbart.

Naturlig energi (dog lidt gasudledning af og til)

Jeg kan godt lide at kaste min fossilbrændstoffrie energi i et projekt og forsøge at være med til at påvirke og ændre.

Manden har jeg for længst opgivet og gravhunden er født og avlet til uopdragenhed – så jeg ser store muligheder i, hvad en livsmoden hyperaktiv og hjælpsomvillig borger, kan gøre for verdens klima. Et klima der er af lave. Et klima vi har lavet uorden i.

Som forbruger i den vestlige verden, er jeg en af dem der, som enkeltindivid, slider mest på klimaet. Og som dansker er mit klimaaftryk et af de største i verden pr. indbygger. Det synes jeg ikke er rart at tænke på, vil gerne trykke mindre.

Pt. har vi et ressourceforbrug, der svarer til 1,7 jordkloder. Det hænger jo ikke rigtigt sammen.

Derfor tæller hvert enkelt lille tiltag i det store fælles klimakloge samfund, vi snarest skal have skabt world wide. Det vil – og kan jeg forholdsvis let bidrage til.

Selvsyn

Med boliger i hhv. Sverige, Frankrig og Danmark, så har vi de seneste år, ved selvsyn, set store ændringer, med kedelige årlige rekorder i ekstremt og anderledes unormalt vejr alle 3 steder.

I Sverige løber brønden nu tør hver sommer. I Frankrig oplever vi flere voldsomme skybrud, oversvømmelser og jordskred. Her i Danmark er vandmængderne, fra oven af, mere end rigelige, særligt i år, som har været helt vand-vittigt.

Sæsonerne oplever vi derfor som mere ustabile end vanligt – og enten alt for tørre, for våde, for kolde eller for varme.

Franske julekager

Frådseri

December er lige om hjørnet. Den overaltskyggende frådsemåned, både ind- og udvortes. Det fik mig i gang med klimaftalen.

Julemåneden byder nemlig typisk på alt for meget af alting – og i januar står den på bytten overflod og slankekur eller indkøb af nye bukser i str. større, grundet livviddens ekspantion udover linningen!

Jeg holder, som altid, lav profil, ved det traditionelle julespiseri. Hvilket er forholdsvist nemt, da jeg ikke spiser hverken brød, pålæg, griseri eller risengrød.

Indtager yderst sjældent fjerkræ, lidt oftere fisk og skaldyr samt 2 – 3 gange årligt, noget udskåret fra kvæg eller vildt.

Så mht. at spise mindre af dødt dyr, er jeg rigtig klimavenlig.

Til gengæld kan jeg ikke holde mig fra råmarcipan, rørt med cognac og dyppet i chokolade, honningkager, æbleskiver og god portvin. Ingen mad- eller sprutspild her, når jeg er i nærheden.

En julefavorit, hos mig, er lynstegt rødkål med tranebær og pinjekerner – og hvert år går jeg til den og drikker 1 stk. hvidtøl, den rigtige, med julenissen på, fra Kongens Bryghus.

Chokoladen skal jeg lige sikre mig, hvor kommer fra, og at den ikke indeholder palmeolie – ellers er ovenstående delikatesser produceret af europæisk fremstillede produkter. Og både cognac og portvin fås i økologiske udgaver.

Min favoritportvin er desværre ikke øko, så der snyder jeg altså, for den vil (læs kan) jeg ikke undvære.

Forbrugerrådet Tænk har supergode vejledninger, når du vil tænke klimavenlighed ind i din fødevareindtagelse. Ligesom der findes et utal af ret brugervenlige App’s, f.eks. Go Green, Too Good To Go og For Resten.

Og der er så hele set up’et hos Danmarks Naturfredningsforening, med egenaftale og løbende info indeholdende gode idéer og råd, til en klimavenligere livsstil.

Klimaklogskab

Her er nogle af punkterne i aftalen, som jeg har lovet at overholde, eller ihvertfald prøve på:

Køb aldrig impulsivt – Øhhh… det skal der nok øves lidt i.

Undgå madspild (I Danmark smider vi over 700.000 tons mad ud hvert år, mad der kan spises!) – Her kan vi godt oppe os.

Kødfrie middage – No problem. Selv manden spiser gerne “tøsemad”, som han kalder det.

Giv oplevelser i gave – Er selv stor fan af biobilletter, museumskort og konditoribesøg.

Køb brugt frem for nyt – Okay, det må jeg tænke mere over.

Reducer dit forbrug af tøj (Produktion af tøj udgør 8 procent af CO2-udledning på verdensplan) – Er sket, læs evt. her

Reparer dine ting – Uhh, den er svær. Skal nok have manden med på banen – og han er næsten aldrig hjemme!

Køb produkter af høj kvalitet – Lidt-men-godt-princippet praktiserer gemalen og jeg allerede. (Undtagelse: Mange-kager-er-godt-princippet)

Efterspørg bæredygtige produkter – Det gør jeg tit, og jeg går altid efter alle de forskellige miljømærker. Det er lidt af en jungle, men jeg tænker, at mærkerne sidder på varer, hvor der er holdning og respekt for natur, dyr og mennesker.

Undgå plast, der er yderst miljøskadeligt – (32 lande har indført forbud mod plastikposer). Jeg medbringer altid selv en  indkøbspose eller køber en papirspose.

Gør din have til en CO2-magnet – Vi skal afbestille gartneren her og sydpå, plante flere træer og lade haverne gro til. I Sverige har vi naturgrund.

Sortér dit affald – Hvilket vi allerede gør, i alle 3 domiciler, så det er nemt at overholde.

AftenUvejr på vej i Mougins

Positivitet i mørket

Alle kloge hoveder er enige om, at de menneskeskabte klimaforandringer skal begrænses.

Regeringer, erhvervslivet, du og jeg skal mindske vores klimaaftryk. Hvis ikke vi handler nu, så får det store konsekvenser for al dyre- og planteliv på kloden.

Heldigvis kan det ses, at tiltag og adfærdsændring virker, omend det foregår i slow motion og der skal meget mere til.

Men, ozonlaget heler, langsomt, som følge af forbud mod CFC-gasser. Vind- og solenergi, biomasse og naturgas overtager mere og mere fra fossile brændstoffer, der helt skal udfases. El-bil salget stiger, storbyer indfører miljøvenlig offentlig transport og der er grøn omlægning igang i skibsfarten og industrien mv. mv.

Det er overhovedet ikke svært at ændre på småting i hverdagen, der på den lange bane har stor effekt. Og det er det, som vi skal gøre, ifølge forskerne.

Så mens vi venter på de store opfindelser og de politiske systemer, gør vi gennem vores klimabevidste og små nemme handlinger verden til et bedre sted.🙂

Vinterklimaråd

Vinteren i Danmark er med et klima så vådt, mørkt og koldt, at det næsten er ulideligt.

Ikke mærkeligt, at ønsket om et andet klima trænger sig på. Et klima med sol og varme, måske en palme og succesfuld vinproduktion. Det er blot ikke naturligt på vores breddegrader, endnu. Og skal heller ikke være det, i den fart det sker med pt.

Du ser mig ofte iklædt solbriller i vintervejrets grå snusk og regn. Årsagen er ikke, at jeg ikke kan gå i fred for ivrige blogfans, eller fordi jeg fører mig frem som onlinestar eller primadonna.

Næh, det er fordi det virker helt fantastisk – som om solen skinner – Prøv det. Du narrer din hjerne og sparer endvidere på vinterdepression og lys, win win.

Har du en klimaaftale med dig selv? Tænker du på at undgå madspild? Er du træt af at høre om klima?

 

6 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Hej Janet
  Tillykke med din klima aftale. En sjov og god måde at sætte fokus på at blive bevidst om hvordan man bliver en bedre klimaborger.

  Og så længe det er med den løsningsorientede vinkel, hører jeg gerne om klimaet.

  Til gengæld er jeg ikke så vild med den der pegen-fingre-af og jeg-er-mere-klimavenlig-end-dig holdning. Jeg tror nemlig vi kommer længst når vi ikke skælder ud, men kommer med gode råd, støtter og vejleder og gør det til en sport.

  Det med at købe brugt tøj skal jeg lige arbejde lidt med

  Men vi også investeret i diverse supermarkeders indkøbsstofposer og vi har opfundet et begreb i køkkenet, som vi kalder ‘fusionskøkken’, hvor vi spiser rester fra ugen der gik. Så meget lidt madspild her på matriklen.

  Så som dig er Mads og jeg også stille og roligt på vej til det gode klimaborgerskab. Og så har jeg i øvrigt så meget tillid til mine medborgere at jeg tror, at der fremover bliver opfundet en masse gode løsninger til at imødegå nogle af de udfordringer vi synes fremtiden byder på

  God søndag til dig‍♀️

  Kh
  Louise

  Svar
 2. Hanne
  Hanne siger:

  Jeg elsker simpelthen din både klimateriefrie og fossilbrændstoffrie energi i klima-problematikken
  Tak fordi du sætter fokus på det. Mere af det. Jeg håber vi efterhånden kan få løftet i flok

  Svar
 3. Vejen til Birkin
  Vejen til Birkin siger:

  Jeg er så enig med dig i, at så længe vi venter på de store forkromede politiske løsninger på klima problematikken, så må vi selv gøre noget.
  Jeg tænker meget over hvad jeg køber i supermarkederne, jeg vil gerne købe økologisk, men tænker også meget over hvordan tingene er dyrket. Fx. Køber jeg ikke udelukkende danske ting, for ofte er der brugt ret så meget energi i drivhusene for at dyrke en agurk frem for én der er dyrket i fx. Spanien.
  Jeg har faktisk også valgt at aflyse en forlænget weekend til London, fordi jeg ikke havde et behov for at flyve dertil, men blot for at se en udstilling. Så mange bække små, gør forhåbentlig noget på et tidspunkt.
  /Annette

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Halløj Annette – Lige nøjagtig – Bevidste forbrugere, det er det vi kan være.
   Og så må vi trykke tomler og håbe, at de banebrydende opfindelser snart er klar.

   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.