helt til grin

Lad grin og latter lyde og fylde dagen i dag.

Hvert år, den første søndag i maj, er det nemlig Latterens Verdensdag.

Godt nok er der ikke specielt overmeget at grine af, i disse coronatider. Men mennesket har brug for latter og grin – også når tilværelsen ser svær, trist og uvis ud.

Derfor startede en indisk læge, i 1995, med at fortælle vittigheder til sine stressede og depressive venner og patienter. Det grinagtige tiltag havde positiv effekt, men lægen løb efterhånden tør for vitser, hvilket ikke var særligt sjovt for behandlings-forløbet.

Her trådte doktorens hustru, selvfølgelig, til med hjælp og vejledning. For parret dyrkede yoga sammen – og opdagede, at latter og flere af åndedrætsøvelserne i yoga’en, er tæt på og næsten lige åndede.

De fik hurtigt udarbejdet latter og grineri i yogaøvelserne. Vupti, pludselig blev det morsomt at dyrke yoga, ihvertfald i den nyopfundne form, nemlig Latteryoga.

Siden lægens første grineflip, har latteren spredt sig og smittet grinebidere verden over.  Som en anden pandemi. En af de gode, heldigvis – og er fejretmarkeret og holdt i Danmark siden 2000.

Grin gør godt

Latter og grin holder dig sund – skaber livsglæde og efterlader charmerende smilerynker. Rynker du ikke bør skaffe dig af med, men tværtimod værdsætte og pleje, med smil.

For du bliver ganske enkelt både psykisk og fysisk sundere af at grine, hihi.😀

Grineri dæmper stress, smerter og frigør energi til kroppen.

Endorfiner og andre lykkehormoner strømmer ud i dit system, gør dig lystig, humørfyldt og gladgemytlig.

Og latterfrigivet adrenalin giver dig et spark bagi samt øger dine præstationsevner.

Ikke nok med, at frie glædeshormoner suser rundt i din krop, næh dine muskler og organer nyder skam også dit grineri.

Mavemuskler, lunger og hjerte er overvildeglade med gode grin. Ved stimulering og aktivering af grineriet øges blodgennemstrømning i dit kredsløb og du trækker masser af luft ind, nøjagtigt ligesom under hårdere fysisk træning.

Så er du ikke til fitnesscentre og afskyr fysiske strabadser, kan du i stedet grine dig til et sundt legeme, i en glad krop. Det er da lige til at smile over.

Ifølge videnskaben, så kan 1 minuts grineren, ligefrem sidestilles med omkring 10 minutters hård træning. Har du et medlemsskab til fitnessskabet, men får det ikke brugt, skal du blot grine af det, og grine helt igennem.

En anden virkelig god effekt af latter er, at det styrker dit immunforsvar. Og hvem vil ikke gerne have et superforsvar lige nu.

Latter og grin har altså latterligt mange positive egenskaber.

Grin og grin

Grin selv

Selv griner jeg enormt meget, gerne med min ret morsomme og forstående gemal, men mest af mig selv.

Det har jeg altid gjort – og finder det ofte nødvendigt. For jeg er, med min lidt halvskæve hjerne, ekspert i lattergrin på forkerte tidspunkter.

Det sker ved – og i de der såkaldte “almindelige” udtalelser og sociale situationer, hvor jeg ikke fatter en brik, og derfor finder det ret akavetmorsomt, specielt når andre ikke gør det, selvfølgelig. (Lidt om kvajeri)

Og med daglige gener udi allergiske åndedrætsbesværligheder, er det mega nødvendigt at kunne fokusere på andet og have det så muntert som muligt, imens hud og krop svider, brænder og gisper efter luft.

Når antihistaminer, steroider og alskens astmamedicin afhjælper minimalt, er det bare om at grine helt vanvittigt – og derved få løsnet optimalt for glade hormoner – og ikke mindst en masse adrenalin.

Nu findes der i omegnen af 100 latterøvelser, så der er rigeligt at gå i gang med, hvis grineriet ikke opstår naturligt.

Jeg har en veninde, der er latterinstruktør. Hun har haft inviteret mig til at deltage i latterseancer.

Men, sociale sammenkomster i større grupper, er ikke lige mig, desværre.

Det hænger selvfølgelig sammen med min medfødte lettere asocialhed og altså min allergi og intolerance, ikke kun overfor folk, men mere al den velduft de sprøjter og smører sig med – eller vasker gulve i.

(Du kan evt. læse lidt om prøvelserne, i mit tidligere indlæg.)

Latter batter

Kroppen kan ikke kende forskel på ægte og forceret latter, smil og grin.

Du behøver faktisk slet ikke have noget at grine af… Det er da lidt sjovt…

Smiler du i 45 sekunder, så tror din hjerne, at livet er megaherligt.

Det er godt at vide, og f.eks. yderst anvendeligt, hvis du står på badeværelset en tidlig morgen og spejlet afslører et slapthængende overtræt åsyn, der ugideligt skal i gang med dagens dont.

Bare kom i gang, fnis, smil, grin og slå en skraldlatter op.

Du kan starte med en brummelatter, fnisen, lille latter, genert latter, hvinen og gå videre med en hilselatter, volumenlatter, brølelatter, grinen af sig selvlatter og en proptrækkerlatter (noget med start på hug og springe op).

Der er også en grinebiderlatter, klasken på lår grin, ægte latter, falsk latter og ikke mindst græd af grin.

En smittende latter er det langt bedre at blive inficeret smittet med, end stort set alt muligt andet, der florerer omkring os. Det kan vi nok hurtig blive enige om.

Hø hø, hi hi, ha ha, ho ho, he he, thi hi.

Kom i gang og træn lattermusklen.

Grin tit og ofte, grin og smil for det meste – og af nogetnær det hele.

Prøv det

Af min lattermilde instruktørveninde, har jeg fået et par øvelser du kan afprøve, hvis du trænger til et skægt hormonsus.

3 sjove øvelser:

Armsvingslatter: Gå omkring. Sving begge arme frit til alle sider, mens du griner højlydt.

Løvelatter: Stå med mellemrum mellem fødderne. Åbn munden på vid gab og stik tungen ud. Lad som om dine hænder er kløer – og grin så højt du kan – som en løve der brøler.

Lattercocktail: Lad som om du holder to glas foran dig, et i hver hånd. Hæld fra det ene glas til det andet, mens du højt siger  “Ææææææhhhhh” . Hæld derefter tilbage i det første glas, og sig igen “Ææææææhhhhh”. Tag glasset til munden og drik mens du griner højt… – !!!!

I den sidste øvelse, ville jeg nok tilføje lidt glædestrålende i form af spritsprut – Husk på, vi skal spritte i denne tid.

Grin og latter

Grin, smil og vær glad

“Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker”. Sådan sagde Victor Borge.

Sætningen får dig næstennok til at trække på smilebåndet, ik´? For det er sandt. Smil smitter, hurtigere end virus, og opfattes positivt.

Der er nemlig en rar sidegevinst ved at rende rundt og smilegrine, også uden indlysende grund. Du bliver socialt attraktiv, skaber godt humør og opfattes som en venlig (måske-småskør-på-den-gode-måde) person. What’s not to like…

For dit helbreds skyld, så omgiv dig med smittebærere af smil og latter. Hold dig til grinebidere. Det er sundt.

Husk selv at være helt til grin, det gør dig godt.

P.S. Vidste du, at i går var det International Arbejd Nøgen I Haven Dag…

Jeg er overmåde ret glad for, at mit indlæg på bloggen var planlagt til i dag – Det skal du også være…hihi.😂

Er du god til at grine af det hele? Mærker du velvære ved latter og grin? Har du det sjovt?

 

8 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Ingen tvivl om at det er sundt at grine men at det kan erstatte motion har jeg ikke tænkt over.

  Så næste gang jeg får lyst til at snørre løbeskoene, kan det være jeg bare skal indtage sofaen og sætte et comedy show på tv’et i stedet for

  God søndag☀️
  Kh
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Hihi – På en regnvejrsdag, vil grineri i sofaen da ikke være så dårligt. Jeg laver ansigtsyoga når jeg lufter hunden, det kan være jeg også skal begynde at grine latteryoga – Er dermed sikker på, at de anbefalede 2 meters afstand til andre overholdes, specielt af de andre

   Kh fra Janet

   Svar
 2. Lene Næstoft
  Lene Næstoft siger:

  Hej Janet
  Jeg grinede mig hele vejen gennem dit oplæg. Hvor skønt
  Kan godt li dine mærkelige ordsammensætninger og fanden- i voldshed , der er alt for megen forstillelse og Alvors-pynten på sig selv i vores samfund.

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Hihi – Tak søde Lene. Det hele handler frem for alt om at kunne grine af sig selv. Jeg er helt enig i din stille alvorsanalyse.

   Kh fra Janet

   Svar
 3. Hanne
  Hanne siger:

  Ååh, hvor godt jeg fik læst dit indlæg. Uundværlig viden. Jeg har fluks kastet mig på sofaen. Skal bare lige finde på noget at grine af. Måske jeg skulle læse dit dejligt latterlige indlæg igen.
  Tak for det.
  Knus Hanne

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Benene op og et stort grin på, så bliver det da ikke bedre. Og læs gerne mere på bloggen.

   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.