Markedet

Mandage, her sydpå i Cannes, går jeg på markedet.

I Marché Forville, som markedet hedder, forvandler boderne sig nemlig hver mandag, fra indeholdende et overflod af farverige og velduftende fødevarer, minus odeuren af lagrede oste og pølser altså, til et mix af støvede, hengemte og finurlige gamle møbler, ting og sager.

Da vi er i Cannes er det ikke særligt billigt. Det er professionelle antikvitetshandlere, der står klar med kuriorsiteterne, så du kan ikke regne med at gøre et kup. Jeg er dog alligevel på udkig efter små madonna-med-barn-figurer/stik og antikke franske træ-kegler.

Det er de skøre ting jeg, af uforklarlige mystiske årsager, finder det amusant at samle på. Keglerne og stikkene bliver her i Frankrig. Madonnadelbambinofigurerne kommer til bopælen i Danmark.

Det er yderst sjældent jeg har heldet med mig. Måske fordi jeg arriverer for sent op ad formiddagen, og alle madonna’er og kegler er revet væk – eller også er det bare ikke særlige salgbare digenoter her i området og derfor ikke på repertoiret.

Jeg har af og til fundet småmøbler og kunst til huset, men det kigger jeg kun efter, når gemalen har tid og lyst til at deltage og transportere. Solo er jeg er med bus, ikke bil og derfor begrænset i slæben, størrelse og omfang.

Antik Markedet

Smagsløg

Tirsdag til søndag er Marché Forville et mad- og blomstermarked mellem klokken 07.30 til 13.00.

I det tidsrum fyldes markedet af fouragerende husholdningsansvarlige med deres net og indkøbsvogne – samt selvfølgelig horder af snapshothungrende turister med Instagramprofiler. Og ofte også en livsmoden semipensionist, ligeledes med fingeren på udløseren – og en frankofil IG-konto.

Har du den mindste snert af klaustrofobi, så er et godt råd at undgå markedet i feriehøjsæsonen om sommeren. Ellers bland dig og få en oplevelse.

Jeg får altid lyst til at købe det hele, undtagen ost og pølse selvfølgelig. Munden løber i vand og maven knurrer, ved synet af de lækre store solmættede grøntsager og de mange spændende delikatesser.

Du kan sagtens få dig en gratis frokost ved, lidt diskret selvfølgelig, at hapse løs af smagsprøverne, for dem er der mange af. Franskmændene er nemlig kritiske forbrugere, smager, snuser og trykker på varerne, køber kun kvalitet. Her er mad ikke for sjov, smagsløgene er veludviklet og devisen “hellere lidt, men godt”, gælder i det franske køkken.

Områdets lokale farmere og specialvareproducenter sælger hjemmedyrket og homemade hele ugen, bortset fra mandage, hvor de holder fri. Alt er smukt og indbydende arrangeret – og sælger fortæller gerne om dyrkning, fremstilling, klima, politik og vilkår for stolte småbønder.

Franske landmænd er verdensberømte for aktioner og strejker. De kører, forholdsvis tit, deres traktorer ud og spærrer vejnettet allevegne, når regulativer, priser og reformer går dem imod. Eller også opfordrer de til boykot af udenlandske varer.

Marche Forville Markedet

Blandet landhandel

I den anden ende af byen ligger markedet Gambetta. Her bliver der solgt alt fra hjemmeavl og varme kikærtepandekager til tøj, solbriller og plastiklegetøj.

Det hele er en lille smule billigere og mere uoverskueligt præsenteret end i Marché Forville.

Da jeg har det svært med “rod og uoverskuelighed ” er det ikke så tit, at jeg kommer der. Når jeg endelig er forbi, holder jeg mig til boderne i udkanten – og suger lidt stemning og uordentlig lokalkolorit til mig.

Frit marked

Hver fredag i Valbonne, som er en naboby, bliver hele centrum, af den lille gamle by, til eet stort marked.

Butikkerne rykker udenfor og lokale småhandlende fra oplandet, stiller boder op i de smalle gader. Her gælder det også om ikke at have alt for problematiske klaustrofobiske tendenser.

Er du ikke bange for trængsel, så er det alletiders rendez-vous sådan en fredag formiddag.

Hvis du er mega heldig og ekstrem hurtig i vendingen, dvs. acceleration fra 0-100 km/t på 3 sekunder, så kan du måske sikre dig en stol på torvets store cafe – og der sidde og nyde myldret og lidt gastronomi eller en liflig apéritif. C’est vraiment bien😉.

De fleste byer i Frankrig har et madmarked hver formiddag, minus mandage. Der ligger godt nok les supermarchés og indkøbscentre overalt, men markederne bliver stadig flittigt frekventeret og trives i bedste velgående.

Det er på markedet de lokale køber deres daglige friske forsyninger, hænger ud og får sig en snak og lidt opdatering af nyheder og sladder i området. Før eller efter indkøb er der som regel tid til en lille forfriskning på en af cafeerne, der ganske praktisk ligger tæt rundt om markedet.

Er du i Frankrig, så tag en dag og slip dig fri på markedet.

Hvis du er sydpå, så besøg evt. også Mougins. Slå på tråden, måske er jeg hjemme i la maison, se her.

Synes du det er sjovt at gå på marked? Lopper og/eller fødevarer?

 

4 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Hej Janet
  Jeg går faktisk ikke så meget på loppemarked i DK; selvom vi har et stort et i baghaven på Odense havn hver søndag
  Men når vi er i Sydeuropa og i særdeleshed Frankrig synes jeg sjovt nok det er mægtig sjovt. Sidst vi var i Cannes var der også lokal kunst på markedet og vi fik erhvervet os en lille fisk i messing, som vi har døbt Bertram og nu minder os om en god ferie
  Håber du lykkes med at finde dine ønskede ting
  Kh
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Jeg går stort set heller ikke på loppemarked i Danmark. I Sverige og Frankrig er jeg åbenbart lidt mere fristet, ihvertfald om mandagen.
   God efterårsferie

   Svar
 2. Vejen til Birkin/Annette
  Vejen til Birkin/Annette siger:

  Jeg er ikke så meget til loppemarkeder, men mad markeder det er lige mig. Jeg bliver så inspireret både herhjemme og når jeg er i udlandet. Ok, en gang hvor vi var i Colombia synes jeg mad markedet var lige meget nok, da der var lidt for mange dyr hængende fra loftet med og uden skind ..

  /Annette

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.