En særlig oplevelse

Reklame: I går stod den på oplevelse. Jeg var nemlig inviteret til forpremiere på “De særlige”.

Mit netværk, Bloggers By Heart havde, af Scanbox Entertainment Denmark, fået mulighed for at invitere et par bloggere til smugkig på den franske film – og jeg var så heldig at få tilsendt billet.

En særlig oplevelse

Som frankofil og stor fan af franske film, såvel som af andre gode film, glædede jeg mig meget til et par timer, med det franske sprog i ørerne – og en forhåbentlig god visuel oplevelse.

Godt plantet midt på 7. række, sad jeg der i mørket og blev helt opslugt af den sandfærdige historie. Fik også slugt et par Twix chokoladestænger.

Filmen er baseret på virkeligheden. Nemlig 1 jødisk og 1 muslimsk mand, der på 20. år arbejder sammen, i et helt utroligt og tæt makkerskab.

De 2 mænd arbejder med – og brænder for de særlige unge. Unge med diagnosen svær autisme.

De unge der ikke rigtigt passer ind nogle steder i behandlingssystemet. Hard core diagnosticerede individer som institutioner, fagfolk og samfund har opgivet og ikke ved, hvor skal de skal placere.

Hvad gør man med mennesker, der ikke kan tilbydes behandling i det offentlige… Altså udover indespærring, fastspænding og medicin i fuldpumpetbedøvningsdoser…

Psykiatrien er en svær størrelse, ikke kun i Danmark, men tilsyneladende også i Frankrig.

En særlig oplevelse

Makkerparrets tilbud og metoder er uortodokse – og virker.

Intet special-uddannet personale med universitetsuddannelser, smarte skemaer og lærebogsregler arbejder i parrets særlige bofællesskab. Tværtimod nærmest.

“Behandlingsmetoden” er “blot” mennesker der ser medmennesker.

Frisk luft, oplevelser, uendelig guidning og omsorg er dagligdag, for de unge i fællesskabets varetægt.

en god oplevelse

En vigtig oplevelse

Hold op, hvor må jeg bare tage hatten af for de ildsjæle, der trodser system, statstilsyn, politisk korrekthed og hvad der ellers menes om rigtigt og forkert.

I disse See Me og So Me tider – og med tanke på det fremmedhad, der stikker sit grimme hoved frem, mange steder rundt om i verden, er det befriende med mennesker, der oprigtigt bekymrer og bryder sig om andre, uanset race, religion, køn og diagnose.

Gå i biografen og se “De særlige”, hvis du er til lille-glimt-i-øjet feelgood oplevelse og ikke mindst en autentisk og rørende historie.

Her fra får den

P.S. Filmen er iøvrigt instrueret af et andet makkerpar: Toledano og Nakache. De stod for succesen “De urørlige”, som du sikkert har set. Hvis ikke, så skynd dig at gøre det. En film ligeledes baseret på en sand historie.

 

8 replies
 1. Louise Møller
  Louise Møller siger:

  Hej Janet

  Altid hyggeligt at komme i biografen og ikke mindre dårligt når man så også får et budskab med hjem at tænke over. For ‘De særlige’ lyder som en særlig god film.

  God dag‍♀️

  Bedste hilsner
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Helt klart en vedkommende film. En film om et system der fejler, om ildsjæle og ikke mindst, om de særlige.

   Kh fra Janet

   Svar
 2. Sysanne
  Sysanne siger:

  De særlige så jeg onsdag aften sammen med ungerne. Det er absolut en god film som skildre virkeligheden og systemet (skemaer, formulare mm.) som ikke virker. Stor fan af Joseph som elsker vaskemaskiner og nødbremser

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   De urørlige er en helt anden slags film, end De særlige. De kan ikke samlignes. Men er du til en vedkommende historie, om forældre og ildsjæles utrættelig kamp for de svage i samfundet, så se De særlige.

   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.