DIY April 2020

DIY, forkortelsen for Do It Yourself, eller på dansk: Gør Det Selv, er en trend folk virkelig har overtaget til sig i øjeblikket.

For frisøren, caféen, psykoterapeuten, skønhedsklinikken – og ja, stort set alle servicebutikker er krise forsigtigtlukket, ligesom alle kulturelle oplevelser er aflyst. Vi må stadig ikke forsamles og skal allerhelst blive hjemme.

Online er der nu nærmest opstået en nogetnær kollektiv fællespsykose. Jeg bliver dagligt inviteret til DIY med andre, vær fælles om stort set alt muligt, hver for sig.

Der ses mange gode initiativer, hvor det kan undre, hvorfor vi ikke gjorde det før et virusangreb – og en masse, hvor jeg blot tænker – Nå…

Men, selv her i huset er der nye, spritnye og gamle selvtendenser.

Gemalen og jeg trængte f.eks. begge til en studsning. (Se tidligere frisørbesøg).

Så jeg fik nyfinklippet mine grå pandelokker – og glæder mig over, at jeg ikke skal ses med nogen, i nærtæt fremtid.

Gemalen ville også onduleres. Han foretrækker ikke DIY metoden, men DIJanet. Hvilket jeg udførte klippekort nemt, da håret er ret sparsomt og frisuren nærmest velnok må kaldes skaldet hår.

Bag selv

Noget nyt er, at selvom bageren holder åbent, så bliver der bagt på livet løs, hos både min søster og her. Ingen af os, som i Never Ever, bager ellers, men vi er pt. begge gået kagebageamok.

Straks det håndmixede er ude af ovnen, fotosms’er vi resultatet til hinanden, som 2 ivrigivrige bagedystkombattanter.

Produktet forsvinderfortæres nemlig in No Time, når det er afkølet og spiseparatklart.

Hvis det kan spises altså. Ikke alt falder heldigt ud, kun når det rammer affaldsspanden.

DIY snitter

Søster’s flotte snitter

Selv lyd

En korsyngende veninde, fortalte mig begejstret om morgenfællessang på DR1 med Philip Phorsanger. Det vakte selvfølgelig min fnisenysgerrighed, så jeg åbnede for tonerne fredag morgen.

Jeg blev overrasket positivtsmittet og efter bedste evne, udførte jeg en soloalene arie i skønsangsstil.

Jeg synger, af gode grunde, ikke i kor, så… Gemal og hund forsvandt lynhurtigt på langgåtur – imens jeg hyggede mig vældigt gevaldigt, sammen med andre bliv og DIY hjemmesangere.

Jeg har lovet min søde lydkræsne husbond, at det bliver ved det ene gør det selvsang. Ihvertfald når han er i huset.

Der skulle vist også være fredagsaften fællessang kl. 20. Det må jeg overspringshandle, da det dér er spisetid, for både mand, hund samt sopranen her. Og man synger heller ikke med mad i munden.

Ellers har jeg læst, at også altansang har smittespredt sig fra Italien til Danmark – ja sågar til Jylland.

Det er blevet et stort hit at stille sig op, på praktiskaftalt tidspunkt, og synge fra sit vindue eller altan, sammen med andre sangglade i området.

Mon al den vellyd fortsætter, på den anden side af krisen… Eller bliver der slukket nedlukket for støjniveau og forestilling…

DIY planter

DIY er velgjort

Med lovning om ikke at synge højt, fik jeg lokket gemalen ud i haven for at plante. Blomsterbutikken er jo åben. Så nu, hvor vi er hjemme nogetnær hele tiden, syntes jeg vi trængte til at se friske forårsfarver.

Vi har også haft en del totalignorerede gevækster stående de sidste par år. De trængte ligeledes til at komme ud, af potterne og i jorden. Bedre sent end aldrig. Selvgjort er velgjort.

Min bedre halvdel krævede, efter anstrengelserne –  og 40 minutters affaldsventen på genbrugspladsen, en velfortjent mande-eftermiddagslaaang lur.

Som indtogs til et tændt Tv, med genudsendelse af Kyllingens vej mod toppen, i Tour de France 2007…! Dengang alt var dejligtnormalt og gør det selv doping højeste DIY mode.

Under normale omstændigheder, havde jeg befundet mig i Frankrig her i april. (Franske fornemmelser).

Men intet er normalt, så jeg er i Danmark, hvilket er OKfint. Når det er som det er. C’est la vie.

Jeg er, flere gange ugentlig, i kontakt med naboerne og vennerne i Mougins og Cannes. Det foregår online, med småopdateringer om tilstand, tanker og oplevelser.

Oplevelserne står jeg for, da der er udgangsforbud og grænselukning i Frankrig. Tankerne prøver vi at videregive positivt og tilstanden er god i nabohusene, men bekymrende over verdenssituationen.

I går sendte min ene nabo en lille, À Votre Santé, skålhilsen fra sin udkigspost udenfor hoveddøren, hvor han, inden hvert måltid, indtager en aperitif. Det gælder om at nyde de små ting, det bliver der ikke omlavet på i France. C’est la vie.

Flybilletterne i langtidfrem er konverteret til cashpoint. Det bad flyselskabet mig DIY, via et tilsendt link. Det er megaunderligt mærkeligt, ikke at vide hvornår vi kan komme hjem til Mougins igen.

Og om der eventuelt er nogle flyselskaber tilbage at flyve med, til den tid…

Selv smittet

Mens jeg venter på normaltilstand og er her i Danmark, så har jeg ladet mig smitte af nogle fælles DIY tiltag. Et af de mere praktiske – og ved selvsyn effektive, er SkridtogSkrald-gruppen på Facebook.

Når jeg alligevel skridter af med den ruhårede, så er det nemt at samle affald op som andre, ærgerligt nok, helt selv smider overalt. Både skridt og natur har godt af opsamlingstendensen.

Og, som jeg skrev sidste søndag, er jeg tilmeldt alskens cyberyoga og webkurser. Det er til at blive helt forpustet af bare at skrive om.

Men det er for intet at regne mod, hvad alle de netoparbejdsløse nu skal i gang med.

Håbefulde DIY-ansøgninger til arbejdsgivere, der ingen jobs eller firma har længere – eller ikke tør ansatte, da fremtiden er overordentlig uvis virusbefængt.

Og alle de selvstændige DIYselv’erne, der skal søge og hitte rundt i hjælpepakkerne, hvis de overhovedet kan hjælpe.

DIY blomst

DIY klog

Med fare for at få ørerne i maskinen, så synes jeg, at Mette Overministers åbningstale var lidt for lidt. Lidt, måske, for forsigtig og ikke nok åbningsparat.

Erhvervsliv og økonomi er i krisekrise.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der er rigtigt og forkert. Det er ikke nemt og til at vide, hvad vil være mest korrekt at gøre.

Men jeg ved, at hvis ikke flere hjul kommer småt i gang snarest, i lidt større udstrækning og omfang, så vil der stå et megasvækket – eller i allerværste fald, slet ikke noget velfærdssamfund tilbage. Og dermed intet system til at tage vel vare på nogennoget som helst.

Sker det, så kommer vi virkelig til at skulle det hele selv.

Butikker, caféer og restauranter vil forsvinde fra gadebilledet – og mange små og halvstore firmaselvstændige, ser sig allerede nu tætpågået nedenom og hjem, konkursslut og lukket.

For vi er dybt afhængige af hinanden. Vi skal nemlig ikke det hele selv, men handle, agere og servicere hinanden. Når vi altså åbner igen, WorldWide.

Skrøbeligheden har virkelig overvist sig – og verden bliver nok aldrig helt den samme, efter denne her omgangsvirus.

Medierne var, efter forsigtigtalen, hurtige med udmeldinger fra de andre partier på Christiansborg:

“Overministeren har bestemt selv, vi var slet ikke med i beslutningerne – Blev blot orienteret”.

Mette er, efter deres mening, vist noget af en DIY-woman.

Nu er det heldigvis helligdag – og uden at være medlem af nogen trosretning, så nyder jeg påskestilstanden.

For det er tilladt at selvslappe den, sådan en højhellig søndag.

Jeg lader op til tirsdag, hvor det en lidtlillebitte smule, går løs igen.

Er du en DIY-person? Har du selvklippet lokkerne? Åbner Danmark for lidt, for meget?

 

8 replies
 1. Louise Møller
  Louise Møller siger:

  Her missede jeg en frisørtid da Mette F lukkede landet ned fra den onsdag min tid var. Så efter et par ugers kamp med lokkerne endte det med at Mads indvilligede i at hjælpe med at klippe mig. Det slap han heldigvis ret godt fra, så alt vel på hårfronten‍♀️

  Fællessang fredag prøvede jeg kort. Egentlig en fin ide, men jeg har det lidt stramt med Mads Steffensen, så det endte med koncert med Ruby og Rod Stewart på Instagram i stedet for

  God påskesøndag til dig☀️

  Kh
  Louise

  Svar
 2. Lene Næstoft
  Lene Næstoft siger:

  Hej Janet
  Ja, underlige tider. Hvor vi klipper os selv og hinanden. Mit pandehår blev også skævt. Men der er jo ikke så mange, der ser det, og større ulykker i verden.
  Krisen har ikke fået mig til at bage, og der skal nok mange ugers nedlukning til, før jeg vil bruge tid på det. ( køber gerne kager)
  Men haven og skoven kalder. Længe leve den friske luft, der jo heldigvis er blevet meget friskere.
  Jeg synes, det er svært at åbne landet igen. Det skal selvfølgelig ske, men alle os, der alders- eller helbredsmæssigt ikke står sidst, når manden med leen kommer, dukker os, og vil hellere overleve, end dø. Og jeg synes selvfølgelig også, at vores økonomi skal igang igen. ( men der bliver mere plads på vejene, når/ hvis vi over 65 år er væk, I know, mon forureningen så igen fortsætter for fuld styrke?) puha, godt jeg ikke skal bestemme kursen for Danmark.
  Jeg har nydt den -indtil nu- ordentlige tone mellem de politiske partier. Men nu er borgfreden vist ovre. Jeg gider ikke høre på mundhuggeri ml partierne nu.
  Jeg vil ikke deltage i andet end Phillips sangkvarter og pilates m mit gamle hold via mobilen. Nyder i den grad at have fred og ro om ørerne. Kan virkelig mærke, at jeg nyder selv at bestemme over døgnets timer. – Og samtidig savner jeg familie og venner. Paradokser er der nok af for tiden.
  Glæder mig til, at situationen finder et naturligt leje igen uden uoverkommelige økonomiske kriser og for mange døde.
  Og til at vi kan ses igen uden frygt og usikkerhed.

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Hej Lene – Ja, det er en syret tid – og ikke nemt med beslutninger. Ingen ved hvor længe det her raser – og hvilke bivirkninger vi alle kommer til at leve med i årene fremover. Sang, frisk luft og ro på øverste etage lyder som dejlig tidsfordriv, mens vi venter. Og kunne jo sagtens opprioriteres, når normaltid indtræffer.

   Kh fra Janet

   Svar
 3. Vejen til Birkin/Annette
  Vejen til Birkin/Annette siger:

  Jeg blev klippet i december, så der går nok et par år inden jeg sætter mig i frisørstolen igen 😉 Men jeg har klippet Manden og ikke ældste barnet. Ellers er eneste DYI der er indført, et oftere brug af ansigtsmasker, da jeg plejer at få en behandling én gang om måneden…
  /Annette

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Ansigtsmasker er en god idé – Det kunne være jeg skulle få fat i en til Livsmodne kvinder. Måske hjælper det mod bekymringsrynkerne.

   Kh fra Janet

   Svar
 4. Elizabeth
  Elizabeth siger:

  Herhjemme har vi helt sikkert bagt mere end vi plejer. Meget mere. Det er simpelthen blevet vores nødløsning, når drengene var ved at gå til i kedsomhed. Så fandt jeg en opskrift frem som vi kunne få sammen. Det bedste de ved er at stå og ælte dejen… det er jo lidt som at lege med modellervoks 😉

  Jeg havde heldigvis besluttet mig for at ville have langt hår igen, så jeg klarer mig nok uden frisør på den front… skal så til gengæld lige leve med mine udgroninger… :-/ Begge drenge har jeg også selv klippet, men det har jeg dog altid gjort. Min mand til gengæld… er ved at få mikrofonhår. Godt, at det ikke er et krav at tænde for kameraet når han holder videomøder…

  Til gengæld kigger jeg meget længselsfuldt på mine forældre (som også er mine underboere), som virkelig får shinet huset op, med både nyt gulv på terrassen og nyt gelænder. I vores del af huset drømmer jeg om at få taget noget gammelt tapet ned og noget nyt op, men med børnene hjemme konstant kan det kun gå galt…

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Jeg har nu droslet ned på bagning, det snurrer i hofterne, så…. skal vist til at skrælle flere gulerødder. Jeg havde også håbet på lidt udbedring og handymand gør det selv, men min mand arbejder jo 24/7 fra hjemmekontoret, og de projekter der skal udføres, er nok lige i overkanten for den Livsmodne her, det vil helt sikkert ende galt. Mit hår er gråt hele vejen igennem, jeg døjer derfor ikke med udgroninger, kun at det gror ned over øjnene.

   Kh fra Janet

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.