Den søde tid

Den søde tid … med enorme mængder af Julehalløj, flitterstads og godter er, netop nu, over os i stor stil.

Jeg forsøger at nyde den søde Juletid, som faktuelt er den virkelige OVER-søde tid, med måde. Det er dog svært, med min trang til kagespisning, sød chailatte, æbleskiver og chokolade.

Min krop reagerer ret kraftigt på sukker. Ikke at jeg bliver kraftig af det, næh, nærmest modsat, jeg bliver nemlig mega hyper af forædlet sukkerrør.

Mit stofskifte omdanner glukosen til højtryksaktivitet, ligesom min stress næres af kulhydraterne. Pt. belejligt omsat til Julestress. (Tidligere indlæg om stress).

Mit sukkerhyper har jeg, i ugens løb, omsat til Julepyntning, hoppen under misteltenen, lettere overdrevent Julehumør og cykelture til diverse Juleindkøb og Julemarkeder. Et sted skal energien kanaliseres hen – og det er jo Jul.

Fik også brændt krudt af, 2 gange, på en gavebytning. Stod klar i butikken med bon – og uden byttegaven!

Drillenissen havde været på spil. Eller nok mest den glemsomme overhypede Livsmodne.

Ved retur, fik jeg lagt pakken i tasken, til cykelturen dagen efter – Hvor jeg så glemte kvitteringen på en bestillingsgave, der var ringet om kunne hentes!

Trænger vist til Juleferie – og helt slå Julelyset fra. Hmmm.

Julepynt

Den store kasse med Julepynt blev fundet frem.

Hos os er kassen nu ret lille. Pynt af huset tager vel ca. 15 min, da tingene har faste pladser. Ikke så mange Juledikkedarer her. Ho ho ho.

Elvis, det er hunden, hjælper gerne til. Med at stjæle nisser altså.

Må altid lige hente et par stykker Juletrofæer frem fra under kældertrappen, hvor gravbøllen sidder og vogter over byttet. Et bytte der, efter langvarig forhandling, udveksles med en hunde-Julegodbid.

Jeg bryder mig ikke specielt om Julepynt. Det bliver let uordentligt at se på, og jeg har svært ved uorden.

Fandt derfor, for mange år siden, et porcelænsmærke, der producerer Julepynt og som jeg liiiige akkurat kan klare at se på, i sådan max 14 dages tid.

Hvert år fremstiller producenten nyt op til Jul. Det tjekker jeg selvfølgelig ud, da der er gået lidt Julenissesport i samlingen. Det endte med et par skåle til Julegodterne. Som kan være svære at finde, da jeg både er kræsen og har fødevareintolerance.

Har heldigvis fundet et chokolademærke som består af rene og klimavenlige varer. Og som også kan fås i krydderi- og frugtfrie udgaver. Sprut må der Julehjertens gerne være hældt i. Ho ho ho.

Julehalløj

Vort kalenderlys, er et bloklys uden datoer. Dagens dato sætter jeg bare på, med rød tush, når vi tænder. Vi får nemlig ikke brændt Julelys hver dag og kommer, af samme årsag, lynhurtigt håbløst bagud.

Det halter ligeledes med adventsafbrænding. December er som den plejer. Trygt at vide, alt blot er ved den urørte gamle Jul.

Misteltenen er, traditionen tro, ophængt mellem et par stuer. Ikke at det virker specielt effektivt udi søde kys. Næh – Gemalen griner bare, når jeg står og frister under planten – “Jeg ser lige håndbold”, råber han!!!!

Synes altid, at der er håndbold i Dansk Tv i december…

Nåh, men Julehumøret er stadig sødet, med portvin. Det hygger jeg mig med, når jeg forfatter Julekort til de allernærmeste.

Du ved, rigtige kort, fremstillet i papir. Her nedfælder jeg oftest et lille Julevers og en kort Julehilsen. Ho ho ho.

Støtter derved Julemærkehjemmene – og PostNord, der er blevet en dyr og, i takt med takststigningerne, meget mindre serviceminded forretning. Og selvfølgelig portvinsimportørerne. Rød næse hører Julen til.

Mere Jul

Næste weekend har vi gæster til glögg- og glühweinrykind, med æbleskiver til. Jeg har indtaget 26 stk. indtil nu, ho ho ho. Kan sagtens klemme et par til ned.

Manden er rejst udendørs, til kongres i Miami og 30 graders varme. Pyha, stakkels ham, hvem har lyst til det! Så Juleindkøb hænger på mig. Har lige bestilt Juletræ og Juleand.

I år køber vi et økologisk træ, med klimahensyn fra frø til trætop. Juletræer er ikke natur men agerbrug, og typisk vokset op i en konventionel produktion.

Eftersom vi forbrugere spørger mere ind til miljø og forurening, dukker der nu flere producenter op, med økologiske og pesticidefrie grantræsudgaver.

Jeg synes det er svært at være klimabetænksom i Juletiden. Vi gør, hvad muligt og som vi plejer, uden at være hverken frelste eller fanatiske. Hellige er vi jo lidt, når vi sådan fejrer Julen.

Ellers har jeg virkelig givet den Julegas i år, med tanke på, at jeg overhovedet ikke er nogen Julenisse. Foretrækker at holde højtiden i afslappet stil, uden træ og æbleskiver, i vores hus i Frankrig.

I løbet af næste uge skal jeg f.eks. se Julebordene hos Royal Copenhagen i City. Aftalen har jeg med en veninde. Tænker vi slutter kigget med en alternativ Julefrokost, eller æbleskiver.

Tivoli’s Julehalløj har jeg frekventeret, men mon ikke det bliver til endnu en tur. Sikkert i selskab med svigermor, der altid gerne nyder Haven, når hun, som i år, drager på Julevisit til “Djævleøen”.

Julen varer længe

Næste søndag kommer der et lillebitte indlæg her på bloggen. Jeg har nemlig lovet mit fantastiske Netværk, Bloggers By Heart, at fortælle om mit Juleoutfit.

Så… jeg må på hovedet i skabet og hitte på.

Nissedragt ejer jeg ikke. Må finde noget andet. Med rigeligt plads til Juleknas.

Skal nyde den søde tid, lige til Nytår – og inden alle de småkedelige – og usukrede helsehalløj-fortsætter sætter ind.

Er du en traditionstro Julenisse? Tænker du på sukkerindtag i den søde tid? Har du tid til bloglæsen i december?

Info til den sundhedsinteresserede læser: Agavesirup er det “sundeste” sødestof. Siruppen har det laveste glykæmiske indeks, altså mindst effekt på vores blodsukker. Blot 10, hvor f.eks. hvidt sukker er 68.

 

4 replies
 1. Louise
  Louise siger:

  Kære Janet

  Ej hvor er det smart den måde du laver kalenderlys på Her er vi også altid håbløst baggrund med et tradionelt kalenderlys så måske jeg prøver din model til næste år.

  Jeg kan godt li’ marcipan men er ellers ikke den store sukkergris; hverken i december eller resten af året. Portvin er til gengæld en helt anden sag

  Rigtig glædelig jul til dig og glæder mig til at se hvad du hitter på mht juleoutfittet

  Bedste hilsner
  Louise

  Svar
  • Janet
   Janet siger:

   Hihi – Synes også selv tidslyset er smart. Janet opfinder ho ho ho. Portvin er blandt de vigtigeste indtagelsesmidler i min kostpyramide. God søndag og Glædelig Julemåned.
   Kh fra Janet

   Svar
 2. Vejen til Birkin/Annette
  Vejen til Birkin/Annette siger:

  Wow, sikke en julenisse du er. Herhjemme har jeg stort set ikke pyntet op, men da ungerne ikke har kommenteret det så går det nok. Til gengæld har vi købt en 4 m højt juletræ. Det bringer ret så meget jul ind i stuen.

  Glædelig jul
  /Annette

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.