Smaating

Husker du de små store ting her i livet?

I min postkasse den anden dag, lå der en lille pakke. Jeg har ikke fødselsdag, har heller ikke bestilt noget til levering – og er slet ikke forvent med uventede pakker i fint papir. Altså fra andre end mig selv, når jeg synes jeg trænger til lidt forkælelse.

I pakken lå en lille, meget velvalgt, bog – og et kort med den sødeste hilsen fra en gruppe, nu tidligere, kolleger.

Jeg blev så glad så glad…. 😊.

Den der helt igennem klare, rene og varme følelse af glæde. Du kender den godt – Det er en intim oplevelse. Du smiler, skuldrene sænker sig, blodtrykket daler og for en stund glemmer du alt andet. Klimakrise, ondskab og andet bekymrende bliver fuldstændig gemt væk og forsvinder fra din bevidsthed.

En udløsende faktor kan også være solskin på din kind, en duft eller smag der fremkalder glade minder, et smil, en rosende bemærkning, et dansetrin, nyvasket sengetøj, kagespisning – eller altså som her, en lille overraskende hilsen i din postkasse.

Jeg glemte f.eks. helt, at jeg havde rengøring på dagens program. Nød bare glædesfølelsen, læste den søde hilsen flere gange, satte mig med en stor kop chailatte – og læste bogen. Rengøringen løber jo desværre ingen vegne. Det skaber til gengæld glæde, når den er overstået og huset er rent og rart at være i.

Banalt men sandt

Det er ofte det uventede og spontane, der frembringer den der ekstra glæde.

Du kan gå og glæde dig til en begivenhed, der som udgangspunkt er glædelig. Bryllupsfest, ferie, lønningsdag og fredagsslik. Det er dejligt og rart at have noget at se frem til. Men den der glædelige overraskelse, på en rengøringsdag eller i et småkedeligt scenarie af grå hverdag, er med til at frembringe en hverdagsglæde, som vi skal huske at dyrke – og huske at give til andre.

Hverdagen, er den der er flest af. Gør den derfor god. Rigtig god.

Det kan være nemmere sagt end gjort i det hektiske liv, mange af os lever. Og livet indeholder jo op- og nedture. Men hvis du gør dig lidt umage, så kan du sagtens finde – og give glæde hver dag. Det handler om at se de små ting, for det er dem der gør den store forskel. Det er den banale sandhed.

Smil, sig pyt, hold døren, syng, giv en blomst, send en glad hilsen, sig tak, hjælp til, fortæl en vittighed og husk at grine af andres vittigheder, selvom de ikke er sjove, det i sig selv er ret sjovt. Grin giver nemlig glæde og slipper hormonerne dopamin og endorfin løs i din hjerne. Det er kroppens egne glædesstoffer. Det er fedt at være på den form for stoffer – helt lovligt og ganske gratis.

Motion og fysisk anstrengelse, udløser de samme hormoner. Jeg ved heller ikke noget bedre, end når motionen endelig er overstået. Så mærker jeg virkelig glæden strømme rundt i min ømme krop. Specielt efter badet – og når jeg igen kan trække vejret helt normalt.

Glæd dig

Har du tænkt over, hvad der gør dig sådan rigtig glad, hvad der får dig til at smile?

Det er garanteret ikke noget af materiel værdi, noget af det såkaldte “gods eller guld” – Næh, jeg tror det f.eks er din elskedes eller dit barns latter. Det kan også være din hunds hengivne blik, en god kop kaffe, en slentretur i skoven – eller forårssol i ansigtet.

Den helt tidlige forårssol er en af mine favoritter. Jeg sætter mig ud på terrassen, godt i læ, og suger lys og luft – Det afstedkommer en masse fregner, men pyt. Det gør mig altid mega glad i låget.

Når jeg ser på disse to vedhæftede fotografier, kan jeg mærke følelsen igen – ren glæde. Jeg bilder mig ind, at hunden føler ligesådan. Jeg får ihvertfald altid selskab, der i solen.

Solskin-1-1  Solskin2 -1

“Kunsten at være lykkelig, er at gøre sine glæder enkle” – Peter Plys

Så….. find og dyrk de små ting.

De små ting, som giver dig den store glæde i hverdagen – og dermed mere lykke i livet.

 

2 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.